Groene tips tegen fruitvliegjes

Fruitvliegjes, grote kans dat ze rond hangen bij je afvalbak of fruitschaal. Naast irritant zijn de beestje ook interessant! Wist je dat fruitvliegjes (drosophila melanogaster) genetisch veel lijken op de mens? Ze worden ingezet als proefdieren omdat de mens en fruitvlieg erg veel op elkaar lijken qua bouw. “Een fruitvlieg heeft net zoals een mens nieren, een darm en een hart. Maar ook de hersencellen van een fruitvlieg zijn bijna hetzelfde als die van de mens.” legt Ody Sibon, hoogleraar celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen uit in dit artikel.

Thuis, daar heb je niet zoveel aan een fruitvlieg en zijn ze eerder irritant vooral als ze met meerdere generaties je keuken bewonen. Nadat ik las hoe zinvol ze zijn in onderzoeken en weet dat ze meer op een mens lijken voelt het toch wat gek om te schrijven hoe je ze, tja hoe breng ik het zacht, te laten sterven. Maar toch, hier tips om van ze af te komen… Al een paar jaar werkt het bij ons goed om een potje te vullen met azijn, suiker en een beetje vruchtensap. Gaatjes maken en al snel komen ze op je brouwsel af en kunnen het potje niet meer uit. Effectief maar… ook een beetje smerig goedje wat zo in je keuken staat.

Op zoek naar een groene oplossing! Insectenetende planten! En hoera dit werkt. Ik kocht 3 verschillende soorten, 2 met grote kelken voor, of nou beter gezegd, tegen vliegen en 2 tegen de fruitvliegjes. De Drosera capensis, ook wel Kaapse Zonnedauw genoemd is een geslacht van vleesetende planten in de Zonnedauwfamilie. De botanische naam Drosera is afgeleid van het Oudgrieks δρόσος = dauw. De zonnedauw lokt, vangt en verteert insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes. Het is een moerasplant en staat graag in een schoteltje regenwater.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *