Afval in de natuur….. om moedeloos van te worden. Tijdens onze vakantie reden we een prachtige bergweg omhoog. Je kent het vast, scherpe bochten, mooie uitzichten, jezelf vasthouden omdat de afgrond toch wel dichtbij komt… eng!…. Eenmaal boven een echt een moment om vast te gaan leggen. Dus hup uit de auto om een mooie foto te maken. Tot. Tot ik omlaag keek en er alleen maar afval zag liggen. Plastic flessen, zakken vol huisafval, tuinmeubilair zelfs tot koelkasten aan toe. Gewoon de rand over gekieperd. Hoe dan? vraag ik me af en jij ook vast. Wellicht denk je: dat gebeurt daar omdat ze het nog niet weten. Daar scheiden ze geen afval wij wel.

Helaas moet ik je uit de droom helpen. Onlangs hebben mijn zoon en ik meegedaan met de City Clean-Up van National Geographic in de stad waar ik woon. In teams de straat op en parken in om afval op te ruimen. Oh jongens, ik wist dat het erg was maar ik schaamde me enorm. Peuken, plastic flesjes, aanstekers, kledinghangers, blikjes, snoeppapiertjes, ijslepeltjes. Mijn zoon en ik hadden in een paar uur tijd maar liefst 2(!) zakken vol afval. Aan het eind van de middag lagen alle zakken van de 200 deelnemers bij elkaar. Een enorme berg plastic die we hebben opgeruimd in maar een relatief klein gebied. Top actie maar helaas is dit nog maar het puntje van de plasticberg. Daarom daag ik jou uit om ook te helpen de wereld een stukje schoner te maken. Uiteraard gooi je zelf niets op straat maar in de juiste afval bak en gebruik je het liefst een hervulbare drinkfles…. maar zou je nog iets willen doen? Raap elke dag 1 stuk zwerfafval op en gooi het weg waar het hoort. Dank je wel! Zo maken we samen de wereld weer een stukje schoner en mooier!

Ben je op zoek naar tips om minder plastic te gebruiken lees dan deze blog: 10 tips om minder plastic te gebruiken

Share

2 Comments

 1. Graag vraag ik aandacht voor het volgend:
  Reeds enkele jaren loop ik dagelijks mijn ronde om zwerfafval op te ruimen
  en in Zutphen en ook de rest van Nederland lopen meer mensen “hun” rondje.
  Op http://www.helemaalgroen.nl kan iedereen een gratis app downloaden en als je dat wilt
  jouw rondjes vastleggen, dit voorkomt dat er “dubbelen” trajecten gelopen worden heel handig!
  Wellicht kunnen jullie aandacht besteden aan deze app.

  Ja! Inderdaad er zijn kosten aan het gratis verstrekken van een App (+updates) aan vrijwilligers die zwerfafval opruimen.

  http://www.helemaalgroen.nl zoekt partners/donateurs 😉

  Alvast dank voor jullie medewerking

  MVG Hans Westerhof Te Zutphen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *