Zwerfafval, ruim jij het op?

Deze week lopen mijn zoon en ik de avond4daagse, in de brief van de organisatie lees ik een verzoek om je afval niet je te laten slingeren maar mee te nemen. Goh, dat dat nodig is om erin te zetten dacht ik nog. We wandelen in de prachtigste groene plekken die Zwolle rijk is. Tot we op avond 3 achter een groepje vrouwen met kleine kindjes lopen. Er gooit eentje een plastic flesje *hop* zo achteruit op straat. Daarna gooit het groepje nog lolly en snoep papiertjes achteloos op straat. Ik pak alles op en roep “Hallo dames! Jullie vergeten iets!” Zegt 1 van de vrouwen “Nee hoor, dat deed ik bewust”. Ik kijk haar verbaasd aan. Kijk naar haar kindjes en vraag geschokt “Echt?” “Ja” zegt ze “Als je er last van hebt pak je het maar op”

Mijn zoon is boos, heel boos en kan het moeizaam loslaten. Meer dan het aangeven kunnen we niet en echt ruzie met ze zit ik ook niet op te wachten. Hoe kan het toch dat sommige mensen zo omgaan met de natuur? Zo hun kind niet laten zien dat je zuinig moet zijn met de wereld. Ik kan er nog steeds niet bij. We pakken alles wat ze erna nog laten vallen ook op en gooien het in de prullenbak even verder op. We proberen het los te laten en te bedenken dat er hopelijk meer mensen zijn die opruimen dan mensen die vervuilen. Volgend jaar nemen we een vuilniszak mee met de avond4daagse en prikstokken, wie weet doet goed voorbeeld uiteindelijk toch ook volgen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *