Zero Plastic Week

Van 11 t/m 17 juni is het Zero Plastic Week. Een week lang geen plastic kopen is de uitdaging om aandacht te vragen voor onnodig gebruik van plastic en het terug dringen ervan. Vorig jaar deed ik mee aan No Impact Week waar ook aandacht was voor het gebruik van plastic. Ik dacht dat we het best goed deden maar tot mijn schrik gebruikten we meer dan ik dacht. We denken nu bewuster na over gebruik van plastic en wat we toch nog gebruiken verzamelen we apart van het andere huisvuil en brengen het naar een speciale plastic container bij het winkelcentrum voor recycling.

Plastic heeft heel lang nodig om te vergaan: wel 450 jaar! En dat voor die 2 appels in een plastic zakje, dat is toch zonde? Soms is plastic handig en niet al het plastic is verkeerd maar het kan een stuk minder. Plastic zakjes in de supermarkt, groente verpakt in plastic, plastic boterhamzakjes of plastic flesjes water daar zijn mooie groene alternatieven voor van stof, rvs of glas: Waterflessen van rvs of glasrvs broodtrommels en wasbare boterhamzakjes en herbruikbare groente en fruit tasjes.  Plastic beland vaak als zwerfvuil op straat, in het water en uiteindelijk in de zee. Heb je wel eens gehoord van plastic soup / great pacific garbage patch? Dat is een continent net zo groot als Spanje en Frankrijk bij elkaar, maar dan van puur plastic.

Dit filmpje over de reis van een plastic zakje is mooi gemaakt en maakt duidelijk hoe groot de impact kan zijn van een plastic zakje.

We kunnen allemaal makkelijk minder plastic gebruiken. Ik ga graag de uitdaging aan in de Zero Plastic Week! Doe je ook mee? Meld je aan via www.zeroplasticweek.org

Neem ook eens een kijkje op de blog van Peter Smith over zijn strijd tegen zwerfaval met het project “de Wereld van Zwerfvuil” op www.kleanworldwide.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *