Plastic, ongemerkt gebruik je veel meer dan je doorhebt. Al een paar jaar achter elkaar doe ik mee aan Zero Plastic Week, een week waarin je probeert geen (of zo weinig mogelijk) plastic te gebruiken. Erg leerzaam en confronterend. En zo nodig omdat de steeds grotere afvalberg de wereld belast. Al gehoord van plastic soup? Een hoeveelheid plastic die in de oceanen ophoopt… Tijd voor actie dus!

Graag geef ik een paar tips om ook bij jou thuis het gebruik van plastic terug te dringen :)

10 tips om minder plastic te gebruiken

 • Neem een eigen tas mee. Klinkt gemakkelijk he? Dat is het ook! Weiger plastic tasjes en neem je eigen tas mee. In steeds meer winkels geven ze niet meer standaard een tasje, erg fijn. Geinspireerd door de Fransen kocht ik een prachtige rieten draagmand. Ideaal voor als je kwetsbaar fruit, groente of brood koopt.
 • Wasbare groente en fruittasjes. Voor elke appel een zakje? Echt niet doen de oplossing is zo makkelijk: Gebruik wasbare groente en fruittasjes. Je kunt ze zelf maken of gebruik een waszakje die je nog hebt liggen. Op de markt wordt het meeste groente en fruit verkocht zonder verpakking. Een abonnement op een groente en fruittas van een biologische boer in je regio scheld ook afval, zij verpakken vaak in papieren tassen of herbruikbare kratjes.
 • Unknown-1Verzorgingsproducten zonder micro plastics. Je hebt er vast als eens over gelezen, in veel verzorgingsproducten als shampoo, tandpasta en scrub zitten kleine plastic deeltjes. Je zit ze niet altijd maar ze zijn er wel en komen uiteindelijk in de natuur terecht. Kies daarom voor producten zonder deze toevoegingen. Dit zijn de stoffen moet je op letten: polyethyleen (PE), maar ook polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon. Op de site Beat the Micro Bead vind je meer informatie.
 • Wasbaar maandverband en menstruatiecup. Voor de dames: Het is misschien even wennen maar de hoeveelheid plastic in wegwerp menstruatie producten is behoorlijk wat. Sinds ik een menstruatiecup gebruik wil ik nooit meer anders, wasbare maandverband gebruik ik ook af en toe. Ik wou dat ik de cup eerder had ontdekt als ik bedenk hoeveel afval ik heb gecreëerd en ook hoeveel geld ik al in mijn leven heb uitgegeven aan tampons en maandverband. Bizar, dus hup dames doe groen en bespaar geld met de femmecup!
 • ea05c425ab53b942fa03bd10992126afBroodtrommel en wasbare boterhamzakjes. Lunch meegeven/meenemen voor naar school, werk of een dagje uit? Schaf een goede trommel aan die jaren meegaat. Mijn zoon is heel blij met zijn rvs broodtrommels die hij elke schooldag meekrijgt. Een wasbaar boterhamzakje is handig voor brood, groente of nootjes voor onderweg en neemt minder ruimte in. Even afnemen met een doekje na gebruik en hij is weer opnieuw te gebruiken.
 • Bak zelf je brood en koekjes. Zelf bakken is zo leuk en bespaard veel plastic afval, vooral koekjes zitten vaak in grote hoeveelheden plastic verpakt. Zelf bakken en je meel en bloem in grote papieren zakken aanschaffen is leuk en beter voor het milieu.
 • images-2Bee’s warp alternatief voor folie. Plasticfolie, mijn man was er gek op. Even iets afdekken of bewaren voor veel dingen gebruikten we folie. Nu gebruiken we de herbruikbare Bee’s Wrap doeken van biologisch katoen met jojoba olie, boomhars en bijenwas. Een mooi alternatief wat plastic en aluminiumfolie overbodig maakt.
 • Koop minder producten met plastic. De eerste afvalvrije winkels maken hun opwachting, pracht initiatief want het is best een uitdaging om boodschappen te doen zonder plastic afval te kopen. Ik hoop dat deze winkels een succes worden en het normaal wordt om eigen zakjes en bakjes mee te nemen naar de supermarkt. Bij de natuurwinkel Gooodyfooods kun je al wel je noten, muesli en rozijnen zelf tappen in je eigen bakje of zakje. Dat geeft hoop voor de toekomst!
 • Recycle plastic. Toch plastic afval? Recycle en scheid je afval zodat het weer opnieuw gebruikt kan worden. Door te scheiden maak je jezelf ook bewuster van wat je gebruikt. Zoek alternatieven en maak er een sport van zo weinig mogelijk afval te creëren. Op de site Plastic Heroes kun je vinden wat er bij het plastic afval mag en wat niet, ook staat er het afval beleid van jou gemeente en of het wordt opgehaald en waar je het zelf kunt brengen.

Plastic flesje

 

BewarenBewaren

Share

8 Comments

 1. Wasbare luiers mogen zeker niet in het rijtje ontbreken. Voor één kind gaat het snel om 5000 luiers, die 5 tot 8 procent van het landelijke restafval beslaan. Met als het grootste bestanddeel: plastic.

 2. Voor ophaling van restafval : vraag aan uw stad of gemeente om een containertje te huren in plaats van de (tweewekelijkse of wekelijkse) vuilniszak.

 3. Heel nuttige tips om het gebruik van plastic te reduceren. Het valt me op dat er zoveel plastic producten zijn die we niet nodig hebben. Ik stel mij ernstige vragen bij drinkrietjes, om maar een voorbeeld te noemen. Wat je niet produceert, landt ook niet in de afvalcontainer.

 4. Bedankt voor deze tips. In de winkels vraag ik altijd om papieren draagtassen als ik niets bij me heb, dit scheelt ook al iets. Karton kan tot 10x gerecycled worden! Verder vind ik de tip over de broodtrommel ook een goede, deze ga ik zeker gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *