Recept Zoete Kastanjepasta

Beetje laat met delen ben ik met dit recept maar mocht je in het bos nog tamme kastanjes tegen komen dan moet je dit echt eens maken! In Frankrijk stond deze lekkere kaatsen pasta eens op onze ontbijttafel, gemaakt door de vrouw des huizes. Heerlijk! Euh ja, er zit wel veel suiker in… hoera voor de 20/80 regel! Door de pasta te maken met palmsuiker voelt het iets minder slecht en palmsuiker geeft een nog lekkerder smaakje aan de pasta. Dit recept ruikt en proeft echt naar de herfst!

Je herkent de tamme kastanje trouwens aan de dunne naalden, deze kastanjes zijn eetbaar die met de dikkere stekels niet.

Tip: Leg de kastanjes eerst in een schaal met water. Degene die blijven drijven zijn niet goed meer (beestjes of schimmel). Gooi deze gelijk weg, scheelt onnodig pellen.

Recept zoete kastanjepasta

  • 250 gram tamme kastanjes
  • 100 gram palmsuiker (kijk wat je lekker vindt, veel recepten zeggen evenveel suiker als kastanjes)
  • 1 vanille stokje
  • water

Snij de kastanjes aan de bovenkant (vlakkere kant) in door het zetten van een kruis. Laat de kastanjes onder een laagje water ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Bewaar het water, dit gebruik je later weer. Laat de kastanjes even afkoelen, verwijder de schil en het binnenste velletje. Dit is even een klus maar hou vol, het is zo lekker als het straks klaar is!

Pureer de kastanjes door ze door een passeerzeef te halen of gebruik een keukenmachine. (door grote zeef drukken met een lepel werkt ook prima). Meng in het eerder gebruikte kookvocht: suiker en het opengesneden vanillestokje. Breng aan de kook en zorg dat alle suiker is opgelost. Voeg als laatste de gepureerde kastanjes toe. Goed roeren en dan ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes laten koken. Blijf roeren en zorg dat het een zo glad mogelijk mengsel wordt. Verwijder als laatste het vanillestokje. Iets te dik? Voeg dan nog wat water toe. Te dun? Blijf het dan zachtjes koken, het wordt echter ook iets dikker nadat het is afgekoeld.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *