Dalai Lama, les en lezing

Zondag 11 mei gaf de Dalai Lama een boeddhistische les en een lezing over welzijn, wijsheid en compassie in Rotterdam. Samen met nog 11.000 mensen mocht ik erbij zijn (gewoon een kaartje kopen, zo werkt het maar toch voelt het als mogen zijn :)) Het was indrukwekkend, inspirerend en veel. Wat is het een bijzondere, warme en grappige man. De dag begon heftig qua gevoel, voor de ahoy klonk een protest tegen de Dalai Lama. Eenmaal binnen was er rust en ruimte, welkom geheten met een sjaal en het laatste boek van de Dalai Lam “Vrij van religie” werd uitgedeeld.

Voor de lezing begon liepen we nog even naar voren, even sfeer proeven (en wierook ruiken). De les was inspirerend, een reminder als het gaat om mededogen. Er is veel gezegd (applaus voor de vertaalster op het podium!!) en ook echt benoemd.

Zoveel dat mijn hoofd vol zit en ik eigenlijk alleen woorden kan delen.

Compassie – mededogen – alle mensen zijn gelijk op primair niveau – onderzoek – eenheid – negatieve denkpatronen creëert leiden – kennis – zelf ondervinden – negatieve en positieve projecties zijn beide projecties – karma – hoofdzaken van het pad: bestaan van lijden, oorzaken van lijden, oorzaken van lijden oplossen, volgen van het ware pad – wijsheid – verdraagzaamheid – vrijheid – inzicht – verlichting – onbevooroordeeld – mededogen. (mooi om als laatste woord nog eens te benadrukken)

Er is natuurlijk veel meer over te zeggen, te schrijven, te lezen, te onderzoeken. Op de site van het boeddhistisch dagblad vind je mooie artikelen over het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland met mooie verslagen over de les en lezing: Bezoek Dalai Lama 2014

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *