DIY zaadbommen makenhelp de bijen! De bijen hebben het moeilijk, wil je ze een beetje helpen? Ga aan de slag als Guerrilla Gardener! Met deze zaadbommen maak je kale stukken grond een stuk vrolijker en help je de bijen! Kies voor het maken van de zaadbommen biologische bloemzaden zoals bijvoorbeeld het Tübingermengsel van bolster.

Zaadbommen, hoe maak je ze?

Je hebt nodig:

 • kleimineralen (bv van Bio-ron)
 • tuinaarde
 • biologische bloemzaden
 • water

Meng 5 handen kleimineralen, 1 hand biologische tuinaarde en 10 gram biologische bloemenzaden. Meng het goed door elkaar en voeg heel langzaam water toe tot het plakkerig gaat worden en je er mooie balletjes van kunt rollen.  Maak de balen niet veel groter dan 3 cm doorsnede anders komen ze niet goed uit. Laat ze een nachtje drogen en ga op pad om je buurt wat op te vrolijken! Wil je ze bewaren (of als cadeautje weg geven) droog ze dan langer (niet in de zon leggen, dan drogen ze te snel uit). Voor het gebruik dan wel weer even wat nat maken.

 

Share

10 Comments

 1. Hey Ageeth, wat een mooie activiteit! Ik ga dit morgen met een aantal kleuters uit mijn klas maken. Nou ben ik alleen benieuwd hoeveel balletjes er ongeveer uitkomen bij de boven genoemde hoeveelheden. Dan weet ik hoe veel ik van alles ongeveer mee moet nemen. Alvast thanks voor je antwoord!

  1. Hi Hanneke,

   leuk dat je dit op school gaat doen! Met bovenstaande hoeveelheid kun je ongeveer 6 a 7 balletjes maken.
   Veel plezier met maken!

 2. Hoi Ageeth,

  Is het goed dat ik een link naar je website plaats bij onze Marseillezeep over zelf wasmiddel maken.
  Wij verkopen namelijk allerlei handgemaakte biologische zepen, en willen op deze manier onze website beter onder de aandacht brengen.

  Groetjes,

  Peter van Kasteren
  Zeepshop.net

 3. Hoi Ageeth,

  Ik wil zaadbommen in de klas gaan maken en in dezelfde les ‘planten’. Maar ik lees over dat de zaadbommen eerst moeten drogen, waarom is dat?

  Met vriendelijke groet,
  Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *