De vlierbloesem bloeit volop, het brengt me terug naar toen ik klein was en mijn moeder er limonade van maakte. Ik vond het toen niet lekker maar het idee om er limonade te maken wel erg leuk. Kyan was gelijk enthousiast. We hebben samen Vlierbloesems geplukt, wat al een avontuur op zich was. Na even zoeken vond ik via google veel verschillende recepten voor limonade. Uiteindelijk maar een beetje op gevoel gedaan wat mij het lekkerste leek. We hebben 1 schaal gemaakt met suiker en 1 met stevia. (Na het maken weet ik niet meer wat in welke zat, een goed teken dat ik geen verschil proefde, dus stevia is een super alternatief voor suiker!) 

Vlierbloesemlimonade recept met suiker:

 • 2 liter water
 • 8 tot 10 vlierbloesem schermen
 • 1 grote citroen (of 2 kleintjes)
 • 3 eetlepels suiker

Vlierbloesemlimonade recept met stevia

 • 2 liter water
 • 8 tot 10 vliebloesem schermen
 • 1 grote citroen (of 2 kleintjes)
 • 1 eetlepel stevia poeder.

Schut de vlierbloesem even om de schermen te ontdoen van beestjes (dus niet eerst spoelen met water). Leg ze daarna in een grote schaal of pan. Leg citroen gesneden in schijven er overheen en daarna de gewenste hoeveelheid suiker (of stevia). Even roeren en laat het afgesloten een dag staan. Vind je het niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat extra suiker (of stevia) toe en laat nog een paar uur staan. Eenmaal op smaak zeef je door het in een vergiet met daarin een theedoek te gieten. De vlierbloesemlimonade schenk je daarna in flessen, bewaar het daarna in de koelkast. De vlierbloesem limonade met een paar ijsblokjes erin is een heerlijk zomers drankje!

Er zijn nog meer lekker dingen die je kunt maken met vlierbloesem, op het kookblog Rozemarijn vind je onder andere een recept van vlierbloesemijs!

Wees wel snel want de vlierbloesem bloeit nu uitbundig en voor dat je het weet zijn ze uitgebloeid.

Share

4 Comments

 1. De vlierbloesem moet je niet afspoelen, want dan verdwijnt het stuifmeel dat nu juist de smaak geeft. Bloemetjes zoveel mogelijk van steeltjes verwijderen en daarbij goed op ongedierte letten is genoeg. Desnoods 2x door kaasdoek zeven.

  1. Bedankt voor je berichtje. Je hebt helemaal gelijk, het is erg zonde om het eerst te spoelen. Even schudden is genoeg. Toen ik het voor het eerst maakte waste ik ze nog en zo is het blijven staan op mijn blog. Ga het gelijk aanpassen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *