Echt de tijd nemen voor een brood heeft natuurlijk zijn charme, maar soms is een snel en goed recept ook erg fijn als je iets minder tijd hebt.

Een paar weken geleden ging ik speltmeel halen in Olst bij de Bökkers Mölle samen met mijn kleuter. De kleuter liep trouwens aan de hand van de molenaar boven aan de buitenkant een rondje molen! Stoer en zo lief die oude molenaar met mijn 5 jarige kleuter hand in hand. Maar ik dwaal af, daar in de molen hing dit recept van Speltbrood in 1 uur. Top recept! Ik gebruik meestal de helft voor een lief klein broodje. De korst is wel een beetje hard maar van binnen is lekker zacht en luchtig!

Recept speltbrood in 1 uur

 • 400 gram speltmeel
 • 140 gram boekweitmeel
 • 22 gram gist
 • 500 ml water
 • 3 eetlepels wijnazijn
 • 2 theelepels zout
 • optioneel: 50 gram sesam, 50 gram zonnebloempitten en 50 gram lijnzaad

Speltmeel, boekweitmeel, zout, azijn en water in een ruime schaal doen. Even doorkloppen met een mixer en daarna gist toevoegen. Dan alles een minuut mengen (middelste stand mixer). Voeg dan de zaden toe (vooraf weken en wat zonnebloempitten achterhouden), roer ze met een spatel door het deeg. Stort het deeg in een ingevet bakblik en bestrooi met een beetje zonnebloempitten. Plaats het bakblik in een koude oven, samen een ovenschaal gevuld met water. Zet de oven aan op 220 graden, heb je een heteluchtoven dan is 200 graden prima. Bak het brood in 60 minuten af. Eet smakelijk!

Share

5 Comments

 1. Hallo Ageeth
  Lijkt mij lekker en niet moeilijk recept voor dit speltbrood en wil het graag proberen maar begrijp ik het nu goed en hoeft het deeg niet te rijzen na toevoegen van gist. Graag even je hulp. Groetjes
  Ankie

  1. Hi!

   Sorry ik zie je berichtje nu pas. Het hoeft inderdaad niet vooraf te rijzen bij dit recept. Gewoon zo hup de oven in!

   Veel bakplezier!

 2. Hallo Ageeth
  Nog laatste vraagje over dit brood er moet 22 gram gist in is gewoon droge gist toch, maar is dit niet teveel want ik lees in meeste recepten maar 7 gram droge gist
  en heb je nog tip voor volkorenbrood ook ik moet nog beginnen met broodbakken en ik moet zeggen dit lijkt mij lekker jouw recept en niet te moeilijk maar hoe meer ik over recepten lees hoe moeilijker het soms lijkt.
  Ik vind vooral veel tegenstellingen van andere broodbak(st)ers.
  Heel graag nog eenmaal je hulp, advies en tips
  Groetjes
  Ankie

 3. Helaas is het mislukt het is klef gebleven hoe doe ik het de volgende keer beter? Moet ik trouwens het brood eerst helemaal laten afkoelen voor het uit devormgaat en heeft devormermetemken want ik hebhetin een cakeblik gedaan of moet het persein een brooodblik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *