Speltbrood zonder kneden

Ik kreeg weer enorm zin om iets te gaan bakken! Vooral een lekker vers broodje. Dat lukte een tijdje niet door de pijn aan mijn handen. Na een rondje zoeken op internet vond ik een recepten van brood zonder te kneden. Dat klinkt goed! Eigenwijs als ik ben heb ik wel gelijk zelf een variant bedacht met spelt, rogge en zaden. Hij is iets platter geworden dan ik had gedacht (ik vergat gist eerst op te lossen en mengde alles gelijk) Het is een lekker broodje geworden met een zachte binnenkant. Heerlijk met een dikke laag roomboter, yum!

Ingrediënten speltbrood met zaden (hoeveelheden voor een klein broodje, een gewone broodvorm hoeveelheid x2 doen)

 • 150 gram speltmeel
 • 75 gram speltbloem
 • 25 gram roggemeel
 • 2,5 gram grijszeezout
 • 200 ml water (lauw)
 • 4 gram droge gist
 • Handje zaden (geweekt) Ik gebruikte chiazaad, zonnebloempitten en lijnzaad)

Recept speltbrood zonder te kneden

 • Doe speltmeel, speltbloem en roggemeel in een grote kom. Leg hierop het zout en gist. Giet lauw water over de gist en los de gist op (je kunt hier ook nog wat honing door mengen). Giet daarna de rest van het water bij het mengsel en meng met de hand of een pollepel het door elkaar.
 • Het deeg 12 tot 16 uur laten rijzen onder een doek.
 • Voeg (geweekte) zaden en pitten toe (ik gebruikte zonnebloempitten, chiazaden en gebroken lijnzaad) goed door het deeg mengen maar niet teveel kneden.
 • Het deeg in het deegblik storten.
 • Vervolgens 2 a 3 uur na laten rijzen in het bakblik met doek erover. In 45 minuten bakken op 200°C (heteluchtoven)
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *